Društvo

НСРС: Усвојен Нацрт закона о малољетничком преступништву

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку који, по узору на савремене законодавне системе, садржи цјелине које систематски рјешавају питања малољетничког преступништва.


Нацрт закона упућен је у јавну расправу, коју ће у року од 90 дана организовати Министарство правде РС.

Министар правде РС Џерард Селман рекао је да овај нацрт обухвата одредбе о материјалном и процесном кривичном праву, о организацији судова за малољетнике, затим о извршењу санкција које се изричу малољетним починиоцима кривичних дјела, као и дио који се односи на кривична дјела извршена на штету дјеце и малољетника.

Ради заштите најбољих интереса малољетника, предвиђа се формирање одјељења за малољетнике која се састоје од једног или више судија за малољетнике и вијећа за малољетнике.

Одјељења за малољетнике предвиђају се само за првостепене судове, док се у другостепеним и трећестепеним судовима предвиђа ангажовање на предметима малољетничког преступништва судија оспособљених за рад са малољетницима.

Судије за малољетнике, тужиоци, адвокати и други субјекти који учествују у поступку према малољетницима морају имати посебна знања из области права дјетета и малољетничког преступништва, па се нацртом предвиђа законска обавеза у провођењу едукације свих оних који раде у предметима малољетничког преступништва.

Нацртом је предвиђено учешће стручних савјетника у оквиру судова и тужилаштава, са посебним задацима у поступку који се води према малољетнику.

Као нарочита санкција према малољетницима предлажу се такозване посебне обавезе које суд изриче ради успјешњег одвраћања од девијантног понашања.

Предлаже се скраћивање трајања заводских и других васпитних мјера, јер практична искуства указују на потребу за таквим законским нормирањем, као и да се припремни поступак (истрага) пренесе у надлежност тужиоца.

У нацрту постоје одредбе које доприносе да се код тежих кривичних дјела оствари сврха поступка према малољетницима, односно да се код лакших кривичних дјела избјегне дуготрајни поступак.

Посебно поглавље у Нацрту јесу кривична дјела на штету дјеце и малољетника и његовим одредбама настоји се пружити адекватна заштита жртвама у току поступка.

У том смислу, а по узору на савремена законодавства, предвиђени су посебни облици саслушања дјеце и малољетника, као жртава специфичних кривичних дјела.

Ступањем на снагу предложеног закона престаће да важе одговарајуће одредбе Кривичног закона, Закона о кривичном поступку и Закона о извршењу кривичних санкција, које се односе на малољетничко кривично правосуђе.

Предсједник Скупштине Игор Радојичић прекинуо је синоћ сједницу и наставак заказао за данас у 10.00 часова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog