Društvo

У Бриселу преговори о транспортној заједници региона

ПОДГОРИЦА - У Бриселу је одржана трећа рунда преговора о мултилатералном споразуму Европске комисије и партнера са западног Балкана о успостављању транспортне заједнице за југоисточну Европу.


Представници Генералног директората за транспорт и енергетику са представницима Црне Горе, Србије, БиХ, Хрватске, Македоније и Албаније размотрили су текст споразума са анексима, протоколом и нормама који ће се примјењивати у области инфраструктуре, жељезничког и поморског саобраћаја и сагледали њихов социолошки и еколошки утицај.

Област друмског саобраћаја биће дефинисана у септембру, саопштено је из Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација Црне Горе.

Коначан текст споразума требало би да буде усвојен до краја године када ће, како се очекује, бити и успостављена транспортна заједница која ће обухватити путеве, жељезницу, поморство, унутрашњу пловидбу и развој транспортне мреже која ће бити интегрисана у Трансевропску транспортну мрежу и европско транспортно тржиште.

На листи приоритета за укључење у Трансевропску транспортну мрежу је будући аутопут Бар - Бољаре, а такав статус очекује се и за пругу Бар - Београд, луку ''Бар'' и пругу Никшић - Чапљина.

Европска делегација у априлу ове године најавила је снажнију подршку укључивању црногорских лука у европске организације, а како је Црна Гора начинила највећи искорак у области жељезничког саобраћаја у региону, понуђена јој је и посебна улога у промовисању изабраног модела и стимулисању осталих држава за брже реформе у тој грани.

Црногорску делегацију на преговорима у Бриселу предводио је помоћник министра за саобраћај, поморство и телекомуникације и европске интеграције Срђан Вукчевић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog