Svijet

Реаговање на писмо Обами: Жалите се, а нећете у Авганистан

ВАШИНГТОН - Амерички демократски конгресмен и члан одбора за спољну политику Бред Шерман истакао је, реагујући на отворено писмо неколико политичара из средње и источне Европе предсједнику САД Бараку Обами, да се у поруци не помиње врло ограничени допринос тих земаља мисијама у Авганистану.


Он је нагласио да је НАТО одбрамбени савез, те да је једна од чланица нападнута из Авганистана и да је Велика Британија претрпјела седам пута веће губитке од свих земаља источне и централне Европе заједно.

"Било је за очекивати да ће они који су имали користи од ширења НАТО бити са нама на првој линији фронта. Захвални смо им и на ономе што су учинили, али у поређењу са Великом Британијом учинили су јако мало", оцијенио је Шерман, преноси Би-Би-Си.

Конгресмен Шерман подсјећа да су САД у протеклих двадесетак година у сваком спору источне Европе и Москве, заузимале антируску позицију, због чега су платиле високу геополитичку ену, а заузврат од земаља тог региона нису добиле очекивану помоћ у мисији у Авганистану.

Према његовим ријечима, "сваки регион свијета жели већу наклоност САД те да у тексту није наведено све шта је Вашингтон посљедњих година учинио за источну Европу, укључујући и 109 милијарди долара датих Међународном монетарном фонду у склопу помоћи за борбу против економске кризе."

Међу потписницима писма су и бивши предсједници Чешке и Пољске, Вацлав Хавел и Лех Валенса.

Они су изразили страховање да САД губе интерес за Европу, пуштајући је на милост и немилост ојачалој Русији.

"Двадесет година након хладног рата, свједоци смо да земље средње и источне Европе више нису у средишту америчке спољне политике. Наш регион је дио свијета о којем су Американци мање више престали да брину. Такав став је преурањен. Централна и источна Европа налазе се на политичкој раскрсници, а у региону расте осјећај нервозе. Глобална економска криза погодила је наш регион и, као и у осталим дијеловима свијета, постоји опасност да се наша друштва окрену себи, запостављајући спољни свијет. Истовремено, на спољнополитичком хоризонту гомилају се олујни облаци", наводи се у писму Обами.

Један од потписника овог писма, бивши пољски министар одбране Јануш Онишкијевич, је истакао да би они, наравно "жељели да односи између САД и Русије те Брисела и Москве буду добри, али да се истовремено надају да се ти односи неће поправљати на рачун наших интереса."

Он је истакао да се не боје "руске инвазије, ни Трећег свјетског рата, већ их забрињава чињеница да централна и источна Европа више нису на америчком радару, што је погрешно јер има доста безбједносних изазова."

Како је рекао, потписнике писма забрињава и одлука Обамине администрације да преиспита распоређивање противракетног штита у Пољској и Чешкој.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog