Republika Srpska

Eвропске берзе: Пети дан раста акција

БРИСЕЛ - На европским берзама расту цијене акција пет дана за редом, а највише у банкарском и рударском сектору.


ФТСЕврофрст индекс 300 водећих европских акција био је јутрос око 10.00 часова у плусу 0,5 одсто, на 870 бодова, након што је јуче достигао највиши ниво у посљедњих мјесец дана.

У исто вријеме лондонски ФТСЕ индекс био је на добитку 0,6 одсто, док су паришки ЦАЦ и франкфуртски ДАКС индекс били у плусу 0,7 процената.

Добри пословни резултати америчких банака у другом тромјесечју подстакли су надања да се ситуација у финансијском сектору побољшава, па су јутрос међу највећим добитницама акције банака.

Цијене акција Дојч банке, Сантандера, Сосијете женерала и Ројал бенк оф Скотланд порасле су између 0,6 и 1,5 одсто, а Сведбанке појефтиниле за један одсто након што је та банка извијестила о већем губитку у другом тромјесечју него што се очекивало.

Раст цијена нафте и сировина подржава енергетски и рударски сектор, па су цијене акција БП-а, Ројал Дач Шела, БХП Билитона и Рио Тинта јутрос порасле између 0,5 и 1,1 одсто.

Да ли ће раст цијена акција бити одржан, зависиће о поподневном кретању америчких терминских индекса, а њихов смјер одредиће пословни резултати Бенк оф Америка, Ситигрупе и Џенерал Електрика.

На Токијској берзи Никкеи индекс данас је порастао 0,6 одсто, на 9 395 бодова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog