Svijet

Пакистански авиони убили девет сарадника Бајтулаха Мехсулада

ИСЛАМАБАД - Пакистански ратни авиони бомбардовали су рано јутрос скровиште талибана на сјеверозападу земље, саопштили су званичници из обавјештајних служби.


У бомбардовању је убијено девет сарадника вође пакистанских талибана, Бајтулаха Мехсуда, навели су исти извори.

Ратни авиони су рано јутрос уништили скровишта Мехсудовог замјеника, Хакима Улаха, у области Орказај, која је дио племенског појаса у Пакистану гдје влада безакоње.

Извори из обавјештајних служби не знају да ли је Улах био тамо у тренутку бомбардовања.

Пакистанска војска у посљедњих неколико мјесеци има за мету Мехсуда и његову мрежу екстремиста, који се налазе у племенским дијеловима Пакистана, дуж границе са Авганистаном.

Мехсуд је оптужен да је организовао убиство бивше пакистанске премијерке Беназир Буто 2007. године, те да стоји иза серије самоубилачких напада у посљедњих неколико мјесеци, од чијих посљедица је у земљи погинуло више од 100 људи.

Овај напад се догодио дан пошто су америчке ракете, које су испаљене из беспилотних летилица, гађале сусједну племенску област и убиле пет ектремиста.

У току прошле године, САД су извеле десетине ракетних напада на сјеверозападни Пакистан, гдје се вјерује да се скривају вође талибана и Ал Каиде, али Вашингтон званично ријетко признаје да су САД организовали нападе.

САД жели да ту област очисти од упоришта екстремиста, који из Пакистана нападају америчке и НАТО снаге у сусједном Авганистану.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog