Svijet

Ирак: Шиитско ходочашће први пут без мртвих

БАГДАД - Прво веће ходочашће одржано у Ираку након повлачења америчке војске из ирачких градова и насеља протекло је мирно, уз учешће око пет милиона вјерника.


Портпарол безбједносних снага у Багдаду, Касим Ал Мусави, изјавио је да је ријеч о највећем броју ходочасника у протеклих неколико година.

"Био је то прави тест за наше безбједносне снаге и хвала Богу, био је успјешан", рекао је Ал Мусави.

Америчке оружане снаге повукле су се током протеклог мјесеца из ирачких градова, чиме је одговорност за безбједност пренесена на локалну полицију и војску, на основу споразума који су Багдад и Вашингтон потписали прошле године.

Према том споразуму, америчка војска би из Ирака требало да се у потпуности повуче до 2012. године.

Мјесто ходочашћа, џамију у Кадимији на сјеверу Багдада, обезбјеђивала су три појаса безбједносних снага и вршена је провјера сваког ходочасника, док су хеликоптери кружили око мјеста догађаја.

Ходочашће у Кадимији један је неколико вјерских догађаја шиитских муслимана.

Окупљања шиитских вјерника била су честа мета сунитских екстремиста из Ал Каиде.

У нападу бомбаша самоубица у близини џамије у Кадимији у априлу погинуло је 60 лица, док је током ходочашћа 2005. године, због гласина о бомби, на мосту према џамији, дошло до људског стампеда који је однио најмање 1 000 људских живота.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog