Republika Srpska

Tрговинска размјена Србије и Хрватске ослабила за трећину

БЕОГРАД - То што је трговинска размјена између Србије и Хрватске у посљедњих неколико мјесеци пала за трећину не значи да су овдашњи и тамошњи бизнисмени, попут политичара, захладнили односе, већ им је рачуне помрсила економска криза.


Лист наводи да је у првих неколико мјесеци преко границе на обје стране продато робе у вриједности од 177 милиона евра, тако је извоз Србије био 77,3 милиона евра, а Хрватске у Србију 99,8 милиона евра.

Било је примједби неких српских привредника да њихова роба у Хрватској наилази на опструкције, али је рјешење тог проблема наговјештено на недавном састанку министра економије и регионалног развоја Србије Млађана Динкића и његовог колеге из Хрватске Дамира Поланчеца.

Потписаним Споразумом о економској сарадњи гарантован је лакши продор робе на хрватско тржиште и брже отклањање царинских баријера.

Ако је судити по економским показатељима, Хрватска са Србијом дијели исту муку.

Креатори фискалне политике и једне и друге државе спремају се за треће прекрајање буџета од почетка године због озбиљног мањка у државној каси, а у једној и у другој земљи говори се о повећању пореза на додату вриједност. Овај намет у Хрватској је већ сада четири одсто већи него у Србији.

Обје привреде заобилазе улагачи, па су се од почетка године стране инвестиције преполовиле, берзански индекси поцрвенили, а инфлација се још некако држи под контролом.

И док су Хрвати више задужени него Срби, пад индустријске производње у Србији је већи него у Хрватској, док је, бар званично, више људи остало без посла у Хрватској него у Србији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog