Republika Srpska

Хрватска није наклоњена страним инвестирорима

БЕЧ - Власти Хрватске, земље кандидата за пријем у ЕУ, нису наклоњене страним инвеститорима и радије препуштају бизнис домаћим хотелијерима, пише аустријски дневник "Стандард".


Манфред Кол, шеф предузећа за туристичко савјетовање "Кол и партнер" савјетује предузећима која желе да се ангажују у Хрватској "да о томе три пута размисле".

Кол је за "Стандард" изјавио да су прије неколико година аустријски хотелијери, који су показали интересовање за Хрватском, дочекивани раширених руку, али да то није дуго трајало, јер су хрватски лобисти, из "националистички мотивисане одбрамбене реакције", одлучили да потисну странце са домаћег тржишта.

Лист наводи да су на проблеме са хрватским властима наилазили хотелијер из Салзбурга Вилфрида Холајс, као и "Фалкенштајн Михаел груп", те хрватска" Валамар група", "Аркотел" и "Виена интернешнал".

"Ова предузећа су транспортом свог `ноу-хау` допринијела томе да у Хрватској туризам прерасте у најважнију привредну грану", каже Кол.

У Привредној комори Аустрије сматрају да страним инвеститорима у Хрватској на путу не стоји ни законска препрека ни влада, већ да је проблем на локалном нивоу, гдје су градоначелници наклоњенији домаћим инвеститорима.

"Стандард" наводи и податке хрватске националне банке, који показују да од 400 милиона страних директних инвестиција из Аустрије долази чак 325,5 милиона, односно 82 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog