Republika Srpska

Фармери БиХ: Забранити увоз свињетине

САРАЈЕВО - Фармери у БиХ сматрају да хитно треба забранити увоз свињетине, након што је у Аргенитини, највећем извознику меса у свијету, уведено ванредно стање због новог вируса откривеног код свиња.


Предсједник Удружења свињара Републике Српске Мишо Маљчић рекао је да БиХ има лошу контролу увоза и да у овом случају мора да реагује.

Иако фармери тврде да месо из Аргентине у БиХ стиже преко трећих земаља, надлежни у БиХ сматрају да је рано за предузимање мјера, јер нема директног увоза.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Драго Недић рекао је да се очекују препоруке међународне организације за здравље животиња, те да ће уколико буде потребно бити предузете и рестриктивне мјере.

Он тврди да у БиХ у овом тренутку нема увоза меса из Аргентине, нити има захтјева за таквом врстом увоза.

Недић је нагласио да прерађевине од меса не представљају ризик пошто се месо термички третира, чиме се рјешава проблем вируса.

Према његовим ријечима, још се поуздано не зна да ли тај вирус кад се појави код свиња може да се преноси и на људе.

Предсједник Удружења свињара РС Маљчић сматра да треба "притиснути институције да се опрезније издају дозволе за увоз меса и да се више и прецизније провјерава његово поријекло", наводећи да у БиХ стижу велике количине меса из Црне Горе, која производњом нема довољно ни за своје потребе.

Као посебан проблем он је споменуо да извозници из Црне Горе константно имају образац "Еур 1", који потврђује да је то месо њихов, домаћи производ.

Маљчић је нагласио да није точно да се праћењем папира може утврдити одакле месо стиже, позивајући при томе ветеринаре да кажу из којих све земаља Црна Гора увози месо.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog