Društvo

И даље проблеми са биометријским пасошима

БАЊА ЛУКА - Издавање путних исправа грађанима у Републици Српској по новом биометријском систему још није започело иако је било планирано још јуче, потврдила је портпарол МУП РС Мирна Шоја.


Она је истакла је да је у МУП била намјера да испорука грађанима започне током јучерашњег дана, али да се због проблема са софтвером то није десило, те да ниједан грађанин БиХ још није добио пасош.

"Радници у канцеларијама МУП покушали су ући у систем, али нису могли, због чега нисмо могли испоручивати готове пасоше грађанима. Законски рок од 30 дана ће бити испоштован", рекла је Шоја.

Синиша Мацан, директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података, тврди да до пробијања законских рокова неће доћи, јер се ради о неразумијевању новог система које ће убрзо бити уклоњено.

Амила Опардија из Службе за односе с јавношћу Агенције за идентификационе документе, потврдила је да је у току јучерашњег дана било мањих проблема са софтвером, који су брзо отклоњени.

"До сада запримљени захтјеви код којих је извршена провјера података у надлежним општинским органима, након што је почетком овог мјесеца покренут нови начин уношења података, већ су обрађени и дистирибуишу се ка надлежним МУП-овима", рекла је Опардија.

У федералном МУП речено је да је дистрибуција пасоша у надлежности кантона и да још нису издате нове путне исправе, јер је процес предавања захтјева започео неколико дана касније у односу на РС.

Опардија је навела да је могуће да пасоши у почетку због провјера и новог система неће бити испоручивани у року од седам дана, како је раније било уобичајено и да ће тај период испоруке бити нешто дужи.

"Али вјерујемо да ове провјере неће значајно утицати на период који је потребан од предаје захтјева до добијања пасоша", рекла је она и додала да законски рок од 30 дана за испоруку пасоша ни у ком случају неће бити прекорачен.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog