Svijet

Клинтонка лобира за искључење Мјанмара из организације АСЕАН

БАНГКОК - Удружење земаља југоисточне Азије (АСЕАН) требало би да размотри искључење Мјанмара уколико та земља не ослободи лидера опозиционог покрета Аунг Сан Су Ћи, изјавила је данас амерички државни секретар Хилари Клинтон.


"То је промјена политике коју треба размотрити", рекла је Клинтонова за тајландску телевизију.

Власти Мјанмара недавно су почеле суђење добитници Нобелове награде због инцидента у коме је један Американац допливао до њеног дома на обали језера, док је била у кућном притвору.

Владајућа војна хунта потом није дозволила генералном секретару УН Бан Ки Муну да посјети Су Ћи у озлоглашеном затвору Инсеин, што је изазвало додатну бојазан у круговима међународне заједнице.

Амерички предсједник Барак Обама описао је суђење као циркус, а Мјанмар је већ изложен америчким санкцијама због притварања људи из политичких разлога.

Клинтонова је јуче изразила "дубоку забринутост" поводом извјештаја о стању људских права у Мјанмару, посебно због злостављања и малтретирња млађих женских особа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog