Društvo

Новић: 15. октобра стижу биометријски пасоши

САРАЈЕВО  - Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић поновио је данас у Сарајеву да је 15. октобар крајњи рок када се очекује да БиХ добије већу количину биометријских пасоша за издавање.


"Сматрамо да је ово оптималан рок", рекао је Новић обраћајући се посланицима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и додао да је од њемачког добављача затражено, уколико је то могуће, да мало раније достави 500 или 1.000 биометријских пасоша за издавање.

Подсјећајући да је прошле седмице промовисано првих пет биометријских пасоша Новић је навео да 31. јула стиже 200 пасоша који ће послужити за тестирање техничких услова за њихово издавање.

"Уз то ће 100 биометријских пасоша 1. августа бити упућено у независну лабораторију у иностранству како би се испитало да ли одговарају ономе што је наведено у уговору и да ли одговарају европским стандардима", додао је министар цивилних послова.

Према његовим ријечима, очекује се да испитивање буде завршено средином августа.

Новић је потврдио да ће сви пасоши БиХ који се од 1. јула издају по биометријским стандардима важити пет година од издавања.

Посланик СДА Шефик Џаферовић тражио је у оквиру тачке посланичка питања одговор докле се стигло са реализацијом биометријских пасоша и постоји ли могућност да БиХ до октобра, прије доласка мониторинг тима Европске комисије, започне издавање ових пасоша како не би биле изгубљене шансе да од 1. јануара за БиХ почне да важи безвизни режим са ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog