Društvo

Чађо: Полиција РС најефикаснија безбједносна агенција у БиХ

БАЊА ЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо рекао је да је стање безбједности у РС у првих шест мјесеци добро и стабилно и оцијенио да је Полиција РС најбоље организована и најефикаснија безбједносна агенција у БиХ.


Чађо је рекао да је у РС у овом периоду општи криминалитет у паду за 3,7 одсто него у истом периоду лани, а у паду су и имовинска кривична дијела за 23,4 одсто, кривична дијела против живота и тијела за 10,8 одсто, нарушавање јавног реда и мира за шест одсто, број саобраћајних несрећа за 3,4 одсто, те несрећа са погинулим лицима за 1,3 одсто.

''Из свих извјештаја произилази да је стање међунационалних односа добро и да је доста добра безбједност повратника и осталих етничких група у РС'', истакао је Чађо данас на конференцији за новинаре.

Чађо је рекао да је приликом посјете полицијским станицама и локалним заједницама у РС добио оцјене да РС има добро и стабилно безбједносно окружење.

Он је истакао да ће Извјештај о основним активностима МУП-а РС за првих шест мјесеци, који је представио новинарима, наредне седмице бити разматран на сједници Владе РС, а у септембру на сједници Народне скупштине РС.

Директор Полиције РС Урош Пена рекао је да сви показатељи потврђују да је у РС позитиван тренд у погледу кретања криминалитета, јавног реда и мира, саобраћаја, промета опасних материја и запаљивих течности и обезбјеђења јавних скупова.

''У РС имамо позитиван амбијент на којем нам могу позавидјети многе полицијске агенције'', рекао је Пена, истичући да је стање безбједности у РС на доста високом нивоу.

Он је рекао да су у првих шест мјесеци у РС у области општег криминалитета извршена 5 684 кривична дијела, што је мање за 3,7 одсто него у истом периоду лани, док откривеност ових дјела износи 64,3 одсто.

Пена је нагласио да у првих шест мјесеци број кривичних дијела крађе моторних возила износи 139 и мањи је за 23,6 одсто, док је њихова откривеност 57 одсто.

''Забрињавају нас кривична дијела разбојништва и разбојничке крађе које су у порасту, чија је расвјетљеност на задовољавајућем нивоу 57,1 одсто'', нагласио је Пена.

Он је рекао да је било шест напада на банке приликом чега је однијето 114.000 КМ , два напада на поште, 19 на бензинске пумпе гдје је отуђено 21.830 КМ и 16.000 КМ у спортским кладионицама.

Пена је рекао да ће Полиција РС посебно инсистирати на расвјетљавању кривичних дијела привредног криминалитета, истичући да су у овом периоду поднесене 302 кривичне пријаве и 112 извјештаја без квалификација.

Он је рекао да ће ових дана бити формиран тим за имплементацију Стратегије за борбу против криминала и корупције у РС.

Пена је рекао да Полиција РС у протеклом периоду реализовала неколико оперативних акција које су имале за резултат пресијецање канала кријумчарења опојних дрога и хапшења криминалних група.

Он је рекао да је сарадња Полиције РС са Хашким трибуналом, ЕУФОР-ом и НАТО-ом на високом нивоу.

Пена је додао да је поднесено 86 извјештаја о учињеном кривичном дијелу ратног злочина од чега је идентификовано 352 починиоца над 543 идентификоване жртве.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog