Svijet

Ирачки предсједник долази Обами у походе

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Барак Обама угостиће данас ирачког премијера Нурија ал Маликија у Бијелој кући у оквиру интензивнијих напора за постизање помирења у Ираку.


Ово ће бити први састанак између Маликија и Обаме од када су се америчке снаге повукле из ирачких градова крајем јуна, што је била прекратница у рехабилитацији Ирака послије инвазије на ову земљу 2003. године.

Малики стиже у Вашингтон послије упадљиве трансформације у својој земљи од када је ступио на дужност прије три године, у вријеме крвавог насиља између шиитских и сунитских муслимана, те Курда.

Ове тензије и даље постоје, а САД настоје да промовишу политичко помирење између ове три заједнице.

Обама и Малики, који су се састали у Багдаду у априлу, "водиће искрене разговоре о потреби одржавања политичког процеса како би се избјегло назадовање", рекао је званичник америчке администрације који није желио да буде именован.

САД неће диктирати рјешења ирачким властима, нагласио је овај званичник, али ће понудити подршку настојањима Владе у Багдаду "у рјешавању политичких питања и изградњи националног јединства".

Потпредсједник САД Џозеф Бајден је током посјете Багдаду раније овог мјесеца апеловао да ирачки лидери остваре већи напредак у области помирења између шиитске, сунитске и курдске заједнице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog