Društvo

Живковић: Породиљске накнаде су проблем кантона, не РС или БиХ

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Милорад Живковић, сматра да рјешење проблема накнада породиља запослених у заједничким институцијама треба тражити у федералним кантонима, а не на нивоу БиХ.


У расправи о извјештају омбудсмана за људска права, о жалбама жена у вези са правом на накнаду плате за вријеме породиљског одсуства, посланици из Федерације БиХ углавном су износили став да жене из Федерације и Републике Српске, које су запослене у заједничким институцијама треба да буду изједначене у праву на накнаду за вријеме породиљског одсуства.

Омбудсмани БиХ препоручили су Представничком дому, Савјету министара и Министарству финансија да по хитном поступку предузму активности на измјени и допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и омогуће свим женама запосленим у институцијама БиХ, да на јединствен начин остварују право на накнаду плате, за период кориштења породиљског одсуства.

Породиље запослене у институцијама БиХ право на накнаду за вријеме породиљског одсуства остварују у зависности од пребивалишта, односно од мјеста уплате доприноса.

Породиље са пребивалиштем у РС добијају пуну накнаду, док у ФБиХ накнада зависи од кантона до кантона.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog