Društvo

Братић: Нисам крив за одузимање кључева

БАЊА ЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Радивоје Братић каже да није било никакве "бламаже" приликом подјеле трактора "ИМТ-а" у Кобатовцима код Лакташа када су пољопривреним произвођачима након свечаности одузети уручени кључеви возила и додао да Министарство на чијем је челу није одговорно за то.


Он је подсјетио да је Министарство 10. јула, четири дана прије подјеле кључева, потписало уговор са фирмом "ИМТ" из Србије и створило све претпоставке да предузеће "Агрокоп", као заступник "ИМТ-а", пољопривредницима изда предрачуне на основу којих би они склапали уговоре са банкама и одвозили тракторе својим кућама.

"Није ријеч ни о каквој бламажи, а ако је било неких неспоразума, ја и Министарство на чијем сам челу нисмо одговорни за њих. Није ваљда неко очекивао да ће трактор да одвезе кући без потписаног уговора. Предузеће `Агрокоп` је признало одговорност, јер купцима није издало профактуре и предрачуне и није завршило свој дио посла", рекао је Братић .

Говорећи о цијени трактора, која је већа од 11.500 КМ, колико је најавио да ће она бити, Братић је рекао да је "ријеч о забуни" јер је говорио о основној цијени.

Он је рекао да Влада Србије и Влада РС на основну цијену дају по 1.000 евра субвенције у зависности од снаге трактора, а Министарство пољопривреде даје подстицај од 1.000, односно 5.000 КМ.

"Купци имају обавезу да плаћају ПДВ, међутим свим пољопривредницима који се пријаве у Управу за индиректно опорезивање БиХ као ПДВ обвезници, тај порез ће бити враћен", каже Братић.

Братић је рекао да "кривца треба тражити преко Дрине" и додао да је најодговорнији "ИМТ", наглашавајући да "апсолутно нико није имао намјеру да некога превари, јер је ријеч о техничком или процедуралном поступку, који је исправљен за 24 часа".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog