Republika Srpska

Ниске цијене млијека сатиру сељаке у ЕУ

БЕРЛИН - Литар млијека сељаку у земљама ЕУ доноси двоструко мање новца него раније, због чега им званичници поручују да смање производњу.


Ситуација на тржишту млијека у ЕУ тренутно је катастрофална. Цијена је негдје пала на 20 центи за литар, а прије непуне двије године литар млијека је коштао између 30 и 40 центи.

Упркос томе, нема договора око тога шта учинити како би се побољшао положај произвођача.

"Расправа о квотама ништа не доноси. Сељаци би морали једноставно да смање производњу", изјавила је комесар ЕУ за пољопривреду Маријан Фишер Боел.

Боелова каже да би сељаци морали производњу да прилагоде потражњи, да воде рачуна о законима тржишта, а не да се ослањају на квоте као елемент планске привреде.

Квоте су уведене осамдесетих година прошлог вијека и њима је одређена количина млијека која се производи у ЕУ. Закључено је да квоте за сва времена буду укинуте 2015. године.

Како се сељаци тада не би одједном нашли у вртлогу тржишне привреде, одлучено је и да се квоте постепено повећавају - за проценат годишње. То је у Бриселу названо „меким приземљењем".

Међутим, сељаци мисле да су се тренутно нашли у великим турбуленцијама и траже да се квота одмах смањи за пет процената.

Званични Брисел остаје при намјери да укине квоте, јер је то претпоставка за реорганизацију тржишта млијека, што занчи да у наредним годинама предстоји њихово повећање.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog