Društvo

Хаг без коментара о Дудаковићу

БИЈЕЉИНА - Портпарол тужилаштва Хашког трибунала Олга Кавран изјавила је да је видјела медијске извјештаје о новом снимку ратног злочина у БиХ, али није жељела да коментарише да ли је ријеч о материјалу који већ посједује Трибунал.


"Ми не коментаришемо истраге, нити евентуалне материјале које смо прослиједили домаћим властима док не буде издата оптужница", рекла је Кавранова.

Телевизијске станице у Републици Српској емитовале су прије два дана ексклузиван запањујући видео снимак смакнућа двојице ратних заробљеника на подручју Бихаћа 1994. године, на коме наређење за стријељање директно у камеру издаје муслимански генерал Атиф Дудаковић.

Кавранова је подсјетила да Тужилаштво у Хагу, у складу са стретегијом за окончање мандата Хашког трибунала, не подиже оптужнице од краја 2004. године.

"Сви материјали који се сада појављују као нови материјали морају бити предати домаћим тужилаштвима на подручју бивше Југославије", објаснила је она и додала да Тужилаштво у Хагу у највећој могућој мјери асистира локалним тужилаштвима у том послу пошто они настављају посао који је Хашки трибунал започео.

Тужилаштво БиХ посједује снимке на којима се види и чује како командант Петог корпуса Армије БиХ Атиф Дудаковић наређује убијање двојице заробљеника, а видео запис достављен Тужилаштву БиХ много је шири од снимка емитованог у медијима.

Пензионисани муслимански генерал Дудаковић наводно је већ годинама под истрагом Тужилаштва БиХ, а пријаву за ратне злочине против њега су још прије три године поднијели тадашњи предсједник РС Драган Чавић и премијер Милорад Додик како би скренули пажњу свјетске јавности на непроцесуирање муслиманских ратних злочина над српским становништвом.

На питање да ли се од власти БиХ очекује да у овом случају објављивања потресног снимка стријељања ратних заробљеника поступи на начин како је раније учинила Србија у сличном случају "Шкорпиони", портпарол тужилаштва Хашког трибунала Олга Кавран је одговорила да Трибунал ни у једном случају не коментарише истраге до подизања оптужнице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog