Društvo

Oставке судија и тужилаца због малих плата

САРАЈЕВО - Током прошле и ове године 32 судија и додатних судија из цијеле БиХ је поднијело оставке, јер нису задовољни новчаним накнадама које су примали за свој рад - потврдила је портпарол Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ Маријана Поповић.


Она је рекла да је оставке прошле године поднијело 27, а пет судија и додатних судија ове године.

"Због истог разлога оставке је раније поднијело 11 тужилаца и 11 стручних сарадника, док су у овој години оставку до сада поднијели један тужилац и четири стручна сарадника", навела је Поповићева.

Она је подсјетила да је предсједник ВСТС Миодраг Новковић више пута истицао да плате, које за 80 одсто носилаца правосудних функција износе 2.400 КМ, нису мијењане пет година.

"Многе судије и тужиоци раде ван мјеста боравка и са оволиким примањима не могу да покрију трошкове за одвојени живот. Због тога напуштају овај тежак и захтјеван посао и своју каријеру најчешће настављају као адвокати и нотари", објаснила је Поповићева.

Поповићева је навела да се повећани тренд одлива судија и тужилаца покушао зауставити евентуалном додатном накнадом за трошкове превоза и одвојени живот, што због економске ситуације није реализовано.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog