Društvo

Шешељу пресуђено 15 месеци затвора: Због непоштовања суда

ХАГ - Трибунал у Хагу изрекао је данас пресуду лидеру Српске радикалне странке, Војиславу Шешељу, од 15 мјесеци затвора због непоштовања суда, јер је у својој књизи која се налази на интернету навео пуно детаља о три заштићена свједока, на основу чега се може утврдити њихов идентитет, док је суд затражио и повлачење његовe књиге са свјетске мреже.


Из Трибунала је саопштено да је судско вијеће, којим предсједава судија О Гон Квон, такође наложило Шешељу да књигу, чији наслов Трибунал води као повјерљив, повуче са интернет странице и да о томе до 7. августа обавијести Секретаријат суда.

"Судско вијеће је утврдило да је Шешељ свјесно прекршио одлуке суда о заштити идентитета три свједока у процесу који се против њега води по оптужници за ратне злочине над несрпским становништвом у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93. године", истиче се у саопштењу.

Шешељ је први оптужени за ратне злочине пред Трибуналом који је током суђења оптужен и за непоштовање суда.

На једнодневном суђењу које је одржано 29. маја, тужилац пријатељ суда Брус Мекфарлејн увео је у доказе низ докумената међу којима и дијелове инкриминисане књиге. Иако је прихватио да Шешељ није наводио имена свједока непосредно уз њихове псеудониме, тужилац пријатељ суда је указао да на основу доступних података "свака особа нормалног интелекта може да открије њихов идентитет".

Шешељ који се сам заступао и у поступку за непоштовање суда рекао је да његов циљ није био да застраши свједоке или открије њихов идентитет већ да "раскринка аферу као такву", која је заснована на "лажним свједоцима" чијим је исказима, по Шешељу, тужилац настојао да докаже наводе из "главне" оптужнице.

Лидер СРС је у књизи, објављеној у новембру 2007. године, навео занимања свједока, имена чланова њихових породица и друге податке, те дијелове изјава једног од њих, мада је знао да је суд у марту 2003. године забранио објелодањивање тих изјава.

За непоштовање суда предвиђена је казна до седам година затвора или новчана казна до 100.000 евра, или обоје.

У саопштењу је наглашено да Трибунал сматра безбједност свједока и интегритет повјерљивих материјала суштинским елементима владавине закона и подсјећа да је због непоштовања суда до сада подигнуто неколико оптужница.

Шешељ се 24. фебруара 2003. године добровољно предао Трибуналу, суђење је почело у новембру 2007. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog