Društvo

Воз у Хрватској искочио из шина: Шест мртвих

ЗАГРЕБ - Шесторо путника погинуло је, осморо је теже повијеђено, а 50 лакше у несрећи која се догодила када је из шина искочио нагибни воз који је саобраћао на релацији Загреб - Сплит, речено је у Министарству здравства Хрватске.


Неки од повријеђених путника у животној су опасности, потврдили су љекари Хитне помоћи.

У сплитској болници припремљено је 12 операционих сала и мобилисани су сви хируршки тимови.

Воз је искочио из шина у мјесту Рудине, у близини Каштела, у 12.08 часова. Из шина је излетјела цијела композиција воза у којем је било више од 110 путника.

Спасилачки тимови су на мјесту несреће, гдје се рашчишћава терен и утврђују узроци несреће.

Због несреће пруга је затворена, а путнике превозе аутобуси.

Предсједник Управе ''Хрватских жељезница'' Зоран Поповац потврдио је новинарима да у несрећи има погинулих.

Градоначелник Каштела Јосип Беркет изразио је огорчење што се сличне несреће увијек догађају на истом мјесту. Он тврди да би ту требало забранити саобраћај зато што пруга не одговара технички оваквим возовима, јер је ријеч о великој низбрдици.

Радио ''Далмација'' наводи да су радници ''Хрватских жељезница'' поливали пругу течношћу против корова, која је наводно реаговала на високу темпаратуру, због чега машиновођа није могао закочити и воз је излетио из шина.

Полиција обавља увиђај и тек када он заврши знаће се више о стварним узроцима те трагедије.

У августу прошле године нагибни воз је на истој релацији искочио из шина између Грачаца и Малована, али није било повријеђених.

Само два мјесеца касније дошло је до још једног искакања на релацији Загреб-Сплит између Личког Лешћа и Перушића, када је нагибни воз налетио је на одрон камења и земље који су узроковале јаке кише, али није било жртава.

У медијима се често писало како су нагибни возови једна од лошијих инвестиција Хрватских жељезница, јер је након њихове куповине открило да уопште нису компатибилни за хрватске пруге. Медији су сазнали да се од осам нагибних возова, колико су Хрватске жељезнице купиле, вози само четири, јер се испоставило да је њихова поправка скупља од куповине нових.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog