Društvo

Влада ће помоћи опремању Дома културе у Лопарама

ЛОПАРЕ - Начелник општине Лопаре Радо Савић изјавио је након данашњег разговора са министром просвјете и културе Републике Српске Антоном Касиповићем да ће Влада РС у фазама помоћи опремање интеријера Дома културе у Лопарама, за шта је потребно 137.000 КМ.


Савић је заједно са сарадницима и посланицима из Лопара, као и са директорима школа и библиотеке, разговарао са Касиповићем о актуелним питањима у овој општини.

Он је истакао да ће Дом културе на површини од 1 100 матара квадратних имати салу са 180 мјеста, простор за библиотеку, галерију, спомен собу и простор за младе са интернет клубом.

Начелник лопарске општине је навео да је са министром договорен и наставак заједничке акције на опремању санитарних чворова и обезбјеђењу пијаће воде у свим школама на подручју Лопара које похађа око 1 200 ученика.

Савић је подсјетио да је до сада у изградњу Дома културе, која је почела 2002. године, уложено око 700.000 КМ, док је Влада из Развојног програма РС издвојила 295.000 КМ.

Према његовим ријечима, објекат је изграђен на простору ранијег Дома културе који је срушен због дотрајалости.

Начелник општине Лопаре рекао је да је библиотека "Десанка Максимовић" тренутно у неусловним просторијама бивше зграде СДК, док се књижни фонд чува на двије локације, јер 24 000 књига нема гдје да смјести. Библиотека ће ускоро простор од скоро 500 метара квадратних у новом Дому културе.

Савић је напоменуо да би требало обезбиједити наставак пројекта финансирања локалних заједница из грантова свјетске банке (ЦДП-пројекат), те подсјетио да су Лопаре категорисане као неразвијена општина, а прије нове категоризације била је изразито неразвијена.

Он је навео да је пуњење локалног буџета 70 одсто, па је данас извршен ребаланс са планираних 3,91 милона КМ на 3,69 милиона КМ, што је смањење од шест одсто. Трошкови су смањени линеарно и смањују се гдје је год могуће, док су плате општинских функционера умањене за 20, а службеника за 10 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog