Svijet

Зелаја прешао пар корака у Хондурас, па се вратио преко границе

ЛАС МАНОС - Свргнути предсједник Хондураса, Мануел Зелаја, направио је синоћ неколико симболичних корака на територији своје земље, али је устукнуо пред могућим сукобом са припадницима хондураских снага безбједности, који су чекали да га ухапсе.


Свргнути лидер је, носећи свој препознатљиви шешир, накратко прешао у Хондурас из малог града Лас Манос, на граници са Никарагвом.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон описала је овај потез као "несмотрен".

Зелеја је пришао ланцу који раздваја двије латиноамеричке државе, прекорачио границу и на тренутак држао ланац изнад своје главе, симболизујући тријумф. Успут је давао интервју уживо путем телефона.

Он је потом додирнуо знак на коме пише "Добро дошли у Хондурас", али је рекао да неће ићи даље из поштовања према војничким принципима. Војници и полицајци стајали су само неколико метара даље.

Зелаја се потом вратио на територију Никарагве, а један његов сарадник изјавио је да ће током дана поново покушати да уђе у Хондурас.

Зелаја је свргнут и послат у егзил 28. јуна, послије критика због склапања савеза са предсједником Венецуеле Угом Чавесом, великим противником САД.

Нова власт која га је замијенила инсистира да је смјена била легална, јер је Зелаја покушавао да продужи предсједнички мандат, због чега би се суочио са оптужницом у случају да се врати у земљу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog