Svijet

Курди из Ирака изашли на изборе

ИРБИЛ - Ирачки Курди данас гласају на изборима на којима се очекује побједа предсједника Масуда Барзанија, упркос забринутости јавности због корупције и спора са властима у Багдаду око територије Курдистана и нафте.


Гласачка мјеста у аутономном региону на сјеверу Ирака отворена су у осам часова по локалном времену и биће затворена у осамнаест часова.

Након тога листићи ће бити пребачени на бројање у Багдад. Званични резултати очекују се за два до три дана, уколико не буде жалби.

Становници релативно мирног региона овог пута директно бирају предсједника, за разлику од 2005. године, када су бирали само посланике парламента. Прогнозира се да ће Барзани сигурно побиједити петорицу противкандидата.

Барзанијева Демократска странка Курдистана и Демократска унија Курдистана, партија ирачког предсједмика Џалала Талабанија, надмећу се за мандате на заједничкој листи против савеза од 23 партије.

Дипломате кажу да је спор курдских власти са Владом у Багдаду око права на нафтни центар Киркук опасан за дугорочну стабилност, иако је међувјерско насиље у опадању.

Многи Курди подржавају Барзанијев чврст однос према Багдаду, одакле је Садам Хусеин покретао смртоносне нападе на Курде током осамдесетих година.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog