Društvo

Добој: Ентеријер и Босанка иду на добош

ДОБОЈ - Фабрика намјештаја "Ентеријер" и Предузеће за прераду воћа и поврћа "Босанка" из Добоја, која су приватизована прије десетак година, а у стечају су од прије три године, биће продата путем јавног надметања.


У огласу за продају непокретне и покретне имовине "Ентеријера", који је потписао стечајни управник Лазо Ђурђевић, наводи се да је датум надметања 25. август, а продаја ће бити обављена системом затворених коверата, са најмањом почетном цијеном од 1.500.000 КМ.

Приватизациона вриједност "Ентеријера" била је 3.200.000 КМ и купац већинског дијела капитала био је Бошко Ћућић, са сталним боравком у Њемачкој већ 30 година.

У огласу за продају "Босанке", који је потписао стечајни управник Радомир Јокић, продаја ће бити обављена 31. августа усменим надметањем са најмањом цијеном непокретне имовине у износу од 7.697.455 КМ, теретног камиона марке "фап" по цијени од 3.000 КМ и путничких возила "мерцедес" по цијени од 3.000 КМ и "голф" по цијени од 2.500 КМ.

Приватизациона вриједност "Босанке" била је 12.000.000 КМ и купци већинског дијела капитала били су Стјепан Колобарић из Широког Бријега и Дарко Ђудеровић из Бање Луке, а досадашњи дугови према радницима и осталим повјериоцима износе више од 9.000.000 КМ.

Након објављеног стечаја, највећи број од укупно 353 радника "Ентеријера" и 120 радника "Босанке", је отпуштен и упућен на Завод за запошљавње, а Влада РС је из средстава социјалног програма обезбиједила за њих повезивање радног стажа.

"Ентеријер" је почео са радом 1982. године и производио је кућни и канцеларијски масивни намјештај од буковог дрвета карактеристичног дизајна, који се извозио у европске земље, те САД и Аустралију.

Предузеће "Босанка" основано је 1956. године, а посједује хладњачу великог капацитета и технолошке линије за производњу воћних природних сокова, сирупа, мармеладе, џемова и компота, као и прерађевина од поврћа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog