Društvo

Словенци коначно исплаћују пензије у Србију?

БЕОГРАД - Предсједник Словеније Данило Тирк изразио је наду да ће у наредних неколико мјесеци бити састављен, а потом и закључен Социјални споразум који би након више од 17 година омогућио исплаћивање пензија осигураницима у Србији који су до 1991. године уплаћивали доприносе у словеначки пензиони фонд.


"Свјесни смо да се рад на склапању Споразума мора убрзати. У овом тренутку Влада је Социјалном споразуму дала највиши приоритет и наши експерти су у сталном контакту с експертима у Србији како би посао био приведен крају... Словенија је томе дала већи приоритет него већини других споразума о којима се тренутно преговара. Зато се и надам да ће посао ускоро бити успешно завршен", нагласио је Тирк.

Социјални споразум између Србије и Словеније, чији се потписивање и ступање на снагу очекује до краја године, треба да омогући остваривање и исплату пензија за више од 8 000 лица у Србији која су дио стажа навршили у Словенији.

Споразумом ће бити регулисана и друга питања из социјалног осигурања, као што су пружање здравствене заштите у вријеме пребивања или привременог боравка у другој држави, права по основу повреде на раду и професионалне болести, новчане накнаде за случај незапослености.

Тирк је за београдски "Блиц недјеље" рекао да је потребно предузети значајне мјере у области медија, подршке културним активностима српских заједница у Словенији и у области образовања.

"Већ сам предложио да се установи специјално савјетодавно тијело које ће радити заједно са словеначком владом на рјешавању низа практичних питања која се тичу различитих етничких заједница у Словенији. Надам се да ће овај приједлог бити прихваћен", рекао је Тирк.

Према његовом мишљењу, односи између Србије и Словеније могу и треба да буду подигнути на нови ниво.

"Водећи фактор у томе биће унапређивање и проширивање контаката између људи. Радујемо се очекиваној либерализацији виза која ће повећати могућности посјета из Србије", рекао је словеначки предсједник и додао да је Словенија била међу најгласнијим присталицама либерализације виза за Србију.

"У Словенији има много људи који воле да посјећују Србију и вјерујем да та комуникација треба да иде у оба смјера. Такође, између Србије и Словеније постоје велике могућности на пољу културне размјене, које су тренутно веће него што можемо да испунимо. На крају, потребне су нам и чешће политичке консултације", оцијенио је Тирк.

Говорећи о економској сарадњи, Тирк је рекао да је она традиционално добра и да су Словенија и Србија традиционално имале компатабилне и комплементарне економије што се, како је рекао, осјећа и данас.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog