Politika

Бариша Чолак: Не дамо одговорне за Добровољачку

САРАЈЕВО - Министар правде БиХ, Бариша Чолак, изјавио да БиХ неће испоручивати своје грађане другим државама, без обзирана на врсту расписане потјернице.


Он сматра да одлука србијанског министра правде Снежане Маловић да посјети централу Интерпола у Лиону с циљем реактивирања црвених потјерница за држављанима БиХ у случају "Добровољачка" не доприноси рјешавању проблема између БиХ и Србије.

Чолак је рекао да то не доприноси рјешавању проблема посебно у тренутку када се, како је, навео, озбиљно ради на рјешавању питања двоструког процесуирања између правосудних институција двије државе.

У сједишту Интерпола у Лиону за петак је био најављен састанак представника Интерпола и правосуђа Србије поводом суспензије међународних потјерница које је српско Тужилаштво за ратне злочине расписало за 19 лица из БиХ због напада на колону бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

Генерални секретаријат Интерпола донио је почетком јула одлуку којом су "црвене потјернице" Београда против држављана БиХ у случају "Добровољачка улица" дефинитивно обустављене.

У Тужилаштву за ратне злочине Србије истичу да ни у једном тренутку није било основа за такву суспензију, зато што није ријеч о политичким и војним или неким другим одлукама, већ о кривичним дјелима из области међународног хуманитарног права.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog