Kultura

Демофест: За финале Ејжн даб фондејшн

БАЊА ЛУКА - Један од најцјењенијих алтернативних бендова на свјетској сцени, Ејжн даб фондејшн (Asian Dub Foundation), наступиће вечерас на тврђaви "Кастел" у Бањој Луци, након проглашења побједника другог "Нектар Демофеста".


Ејжн даб фондејшн је настао 1993. године, као плод документарног филма "Једнолични ритам" (Identical Beat), сниманог у Лондону с циљем да дјеци а азијских имиграната покаже основе музике и музичке технологије.

Двоје водитеља филма, Анируда Дас (Aniruddha Das) и Џон Пандит (John Pandit), већ тада познат као успјешан ди џеј, заједно са учеником, 14-годишњим бенгалским репером Дидером Заманом (Deeder Zaman) основали су састав који је временом прерастао у један од најцјењенијих алтернативних бендова данашњице.

У својој плодној каријери објавили су 11 албума, од који се посебно истиче "Рафијева освета" (Rafi's Revenge), проглашен за један од топ пет британских албума 90. година.

Посљедњи финалисти другог "Нектар Демофеста", чија имена су се синоћ нашла на листи стручног жирија, јесу бендови "Дископат" (Discopath) из Сплита, "Ирие Еф-ем" (IrieFM) из Београда, те "Зaa" из Крушевца.

Финалисти другог "Нектар Демофеста" представиће се вечерас на великом финалу у борби за три престижне награде, награду публике и награду акредитованих новинара.

"Нектар Демофест" је окупио 33 такмичарска бенда, а побједнику фестивала припада награда снимање и издавања албума за цијели регион, те могућност снимања видео спота за једну пјесму са албума у продукцији музичке куће МТВ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog