Svijet

Сјеверна Кореја пријети Јужној Кореји и САД

СЕУЛ - Власти Сjеверне Кореје су запријетиле да ће се „без милости и одлучно" супротставити сваком непријатељском потезу Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава и оптужила двије земље да подстичу на рат на корејском полуострву.


„Узвратићемо смртоносним ударима против америчких империјалиста и њихових јужнокорејских марионета, уколико покушају да распламсају рат, опсједнути глупим амбицијама", рекао је генерал Ким Џонг-чун, потпредседник Комисије за одбрану Народне Демократске Републике Кореје (НДРК).

Саопштење је објављено на церемонији којом је обиљежена годишњица завршетка Корејског рата, вођеног од 1950. и 1953.

У рату који се сматра једним од најразорнијих у историји човјечанства, на страни Јужне Кореје су били Сједињене Америчке Државе и већина чланица Уједињених нација, док су НДРК подржавали Народна Република Кина и тадашњи Совјетски савез.

Према неким изворима, на веома малом простору убијено је 2,3 милиона војника на обе стране, док се број погинулих и рањених цивила процјењује на 2,5 милиона.

Инвазија Северне Кореје на југ полуодстрва је одбачена, као и контранапад америчких трупа на Сјевер, па је у тренутку закључења примирја било мало освајања њуђе територије дуж 38 паралеле која од закључња примирја дијели полуострво.

Од тада су Сјеверна и Јужна Кореја подијељене тзв. Демилитаризованом зоном, а двије државе су технички још увек у рату пошто никада није потписан мировни споразум.

Генерал Корејске народне армије је такође упозорио да ће се Сјеверна Кореја „Без милости и одлучно супротставити било којој врсти непријатељских 'санкција'".

Савјет безбједности УН, увео је ове године Сјеверној Кореји неколико рунди санкција, као одговор на нуклеарне пробе које је та земља извршила.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog