Sport

Контрадор првак Тур д Франса

ПАРИЗ - Бициклиста Марк Кевендиш је фантастичним спринтом на Јелисејским пољима и својом шестом етапном побједом затворио овогодишњи Тур де Франс, на коме је по други пут у каријери најбољи био сјајни Шпанац Алберто Контадор.


Британац је стазу у дужини од 164 киломера вожену од Монтереа до Париза, уз осам кругова око Јелисејских поља превезао за 4 сата 2 минута и 18 секунди. Кевендиш је иза себе оставио и главног ривала Тора Хусховда, који је изгубио борбу са возачима Гармина у једној од посљедњих кривина, па није имао никакве шансе да одржи какав-такав корак за бриљантним спринтом Кавендиша и његовог колеге из Колумбије Марка Реншоа.

 

Кевендишу је припало поподне, а остатак дана ће проћи у знаку Алберта Контадора, који је жуту мајицу у трајно власништво добио и прије двије године.

Незуастављиви 26-годишњи Шпанац је уз рутинску вожњу на данашњој етапи дочекао чашу шампањца, а тријумфовао је у генералном пласману са предношћу од 4 минута и 11 секунди испред другопласираног Ендија Шлека, возача Саксо Банка.

Мјесто на подијуму је имао и Контадоров клупски колега, други возач Астане Ленс Армстронг, који је имао заостатак од 5:24. Легендарни американац се ове године вратио на Тур после паузе од 3 и по године.

Бијела мајица је другу годину заредом припала Ендију Шлеку, који је у односу на 2008. поправио свој генерални пласман за десет мјеста, заслужио подијум и најавио да ће ускоро бити права конкуренција Контадору.

Тачкасту мајицу је освојио Франко Пелицоти, по први пут у својој каријери. Италијан није имао праву конкуренцију у брдским вожњама и тријумфовао је са убједљивом предношћу од 75 над Шпанцем Егоим Мартинезом.

Зелену мајицу је упркос данашњој бриљантној вожњи популарног "Кева" задржао Тор Хусховд, кога је само чудо могло да натјера да изгуби 25 бодова предности над својим главним ривалом. Норвежанин је поновио успијех из 2005. године после жестоке борбе са, коју је обиљежила и жалба и скидање бодова Британцу.

Бициклисти су у сјајној сезони Тура прешли укупно 3445 километара за 21 дан, уз само 48 сати резервисаних за одмор.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog