Sport

Миљеници среће и судија: Бразил шампион Свјетске лиге

БЕОГРАД - Одбојкаши Бразила савладали су Србију са 3:2 (22:25, 25:23, 25:22, 23:25, 15:12) у финалу завршног турнира Свjетске лиге у Београској арени.


"Кариокама" је то осми трофеј, а припало им је и премија од милион долара. Упола мања награда припала је Србији, који ни у четвртом финалу није стигла до трона.

У Београдској арени окупило се 22.680 гледалаца што је нови рекорд дворане, али и Свјетске лиге. Претходни рекорд Арене износио је 22.567 људи, колико се посматрало утакмицу кошаркашке Евролиге између Партизана и Панатинаикоса у марту ове године.

Домаћин је добио први сет, који је трајао 24 минута, резултатом - 25:22.

Тим Игора Колаковића повео је 5:2, гости су дошли до 5:5 и од тада се водила изједначена борба. Српска репрезентација је успјела да поведе са два разлике тек код 20:18, а Иван Миљковић је недуго затим асом довео "плаве" на "плус три" - 22:19.

После грешке Бојана Јанића, Бразилци су пришли на 22:23, али је онда Жиба направио сервис грешку, а потом је Миљковић из контре искористио прву сет лопту - 25:22.

У почетку другог сета (трајао 26 минута), иницијативу су преузели играчи у жутим дресовима. На први технички тајм-аут отишли су са предношћу 8:6, касније повели и са 10:7.

Српски одбојкаши су ипак изједначили на 14:14 и поново се, као и у првом сету, ушло у неизвјесну завршницу.

Бразилци су изблокирали Јанића за вођство 24:22 што је било пресудно, јер су искористили другу сет лопту - Жиба је тукао у блок, а лопта је отишла у аут.

Бразилци су опет боље почели - 3:0, затим и 7:3, па 11:6. Испоставило се да су већ тада стекли недостижну предност.

Тада је селектор Колаковић затражио тајм-аут, а капитен Никола Грбић покушао да "дигне" саиграче.

Међутим, ни то није помогло, "кариоке" су наставиле у свом ритму и повећавале предност - 12:6, 16:8... Све што су "плави" успјели у наставку било је да смање "минус" - 25:22.

Најбољи поентер, Миљковић, је у тој деоници забиљежио само два поена, па се Бразилац Невеш Леандро Висото изједначио са њим - 17.

Србија је изједначила после 29 минута и велике драме - 25:23.

Србија је водила 11:9. Међутим, недуго затим сервисима је узвратио Жиба, па су "кариоке" направиле серију 4:0 и стигле до 15:13. Ипак, наша репрезентација је изједначила и онда се играло поен за поен... Поново се ушло у неизвјесну завршницу.

Драма је настала код поена када је Миљковићев смеч од блока Бразилаца завршио у ауту, али су гости бурно реаговали вјерујући да је лопта закачила српског коректора. Поен је додијељен Србији...

Међутим, настао је прекид, услиједиле су консултације судија са званичницима свјетске одбојкашке организације, па је одлука промењена и Бразил је повео 22:21.

Претходно је на захтјев судијског жирија и одбојкашке организације промијењен један од линијских судија због одлука на штету Бразила, што је преседан и историји одбојке.

Прорадио је тада српски инат. Српска репрезентација "везала" је три поена (24:22), а затим код друге сет лопте Висото је послао лопту у аут.

Бразил је повео са 2:0 у тај - брејку, "плави" су преокренули на 3:2 на сервис Драгана Станковића. Недуго затим Миљковић је одсервирао ас, а затим и добро смечовао - 6:3.

Међутим, прорадио је блок гостију, смањили су на 7:8, а код 8:10 освојили три узастопна поена и повели. Миљковић је онда смеч послао у аут - 10:12. Убрзо су "жути" стигли до 14:11 и три меч лопте од којих су другу искористили.

Најефикаснији на утакмици био је Висото са 29 поена, док је Миљковић укњижио 28.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog