Društvo

Дудаковићев "главни глумац" у Фудбалском савезу БиХ!

БАЊА ЛУКА - Фудбалски радници из Републике Српске затражили су да Хамдија Абдић, звани Тигар, буде избачен из Извршног одбора Фудбалског савеза БиХ, јер је један од главних јунака у видео-материјалу на којем је снимљено брутално убиство заробљеника по наређењу бившег ратног команданта Петог корпуса Армије БиХ Атифа Дудаковића у јулу 1994. године код Бихаћа.


У захтјеву фудбалскх радника из Српске се истиче да је Абдићу мјесто у Хагу, а не на високој функцији у заједничком фудбалском савезу.

"Главни глумац", како је Дудаковић назвао Абдића у кадру снимљеног филма, један је од најутицајнијих функционера босанскохерцеговачког фудбала и човјек који се пита за сваки крупнији потез, кажу упућени у фудбалска дешавања у БиХ, а преноси "Прес РС".

Саговорници "Преса" наводе да је Абдић прије двије године, заједно са Емиром Пивићем, осуђен на двије године затвора због кривичних дјела насилништва, рекетирања и наношења тешких тјелесних повреда, али да још није одслужио казну, иако је правоснажно осуђен у марту 2007. године.

Овај лист сазнаје да је већ било неколико покушаја да на дневни ред највиших органа дође гласање о Абдићевој смјени, али да је сваки пут "негдје застало".

"Било је покушаја, али кад год је требало да се стварно нешто уради, сви би се повлачили, говорећи: `Немој, шта ће ти то`, `Пусти то` и слично. Очигледно је да Абдић има превелик утицај и добру заштиту", испричао је један од високих функционера ФС БиХ.

Члан Предсједништва ФС БиХ Богдан Чеко каже да ће послије објављивања снимака из јула 1994. године Абдић највјероватније бити смијењен и истиче да би прво требало да реагује предсједник ФС БиХ Сулејман Чолаковић.

Члан Извршног одбора Фудбалског савеза РС Слободан Тешић каже да Абдић није ни први нити једини примјер накарадне политике у ФС БиХ.

"Структуре ФС БиХ, односно дијелови који долазе из Федерације БиХ, у већем дијелу су састављени од таквих `тигрова`", истакао је Тешић и додао да представници РС морају да заузму јединствен став о овом питању.

Члан Извршног одбора ФС БиХ Ранко Цвијић није желео да коментарише снимке његовог сарадника, али је нагласио да таквим стварима морају да се позабаве сви, а прије свега, и ФС БиХ и ФС РС, те додао да није у реду да такав човјек данас сједи у Извршном одбору.

На снимку који је су прошле седмице објавили електорнски медији у РС јасно се види када бивши командант Петог корпуса Армије БиХ Атиф Дудаковић лично наређује стријељање двојице заробљеника, војника Аутономне области Западна Босна Фикрета Абдића. Видео запис у трајању од минут и 42 секунде, од 9. јула 1994. године, највероватније је урађеном у селу Изачић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog