Društvo

Чолак: Суди ли неко за злочине над Србима и Хрватима?

БАЊА ЛУКА - Многи тешки злочини, гдје су жртве били Срби и Хрвати, остали су некажњени и Тужилаштво и Суд БиХ морају процесуирати сваки злочин без обзира на то ко је жртва, а ко починилац, изјавио је министар правде БиХ Бариша Чолак.


Он је рекао да је измјенама и допунама Закона о Суду и Тужилаштву, које је утврдио Савјет министара БиХ, јасно назначена транзиција домаћег правосуђа и смањење броја међународних судија и тужилаца у домаћем правосудном систему.

Чолак је изјавио да међународне судије и тужиоци неће моћи да буду замјеници главног тужиоца, руководиоци посебног одјељења за ратне злочине ни замјеници.

Према његовим ријечима, БиХ је "једина земља која је имала и још има међународне судије и тужиоце који су ту већ пет година" и мора се озбиљно размишљати да комплетно власништво на свим, па и најсложенијим процесима преузме БиХ.

"Било је довољно времена да се домаће судије и тужиоци додатно едукују. То се интензивно ради у центрима за едукацију и једног и другог ентитета. Ту је Високи судски и тужилачки савјет који мора да води рачуна о том квалитету. Ми више немамо ни времена ни простора и морамо да оспособљавамо своје кадрове", сматра Чолак.

Говорећи о резултатима рада страних судија и тужилаца, Чолак је рекао да су одређени помаци направљени, али да је било ствари које су се могле боље и више урадити.

Чолак је оцијенио добрим што су експертски тимови БиХ и Србије постигли сагласност да у свим сљедећим случајевима, који се буду појављивали, а буду спорни између двије државе, мјесто на којем је почињен злочин и држављанство узимају у обзир као кључне чињенице.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog