Društvo

Ухапшено осам особа због жељезничке несреће у Хрватској

ЗАГРЕБ - Хрватска полиција ухапсила је осам особа које повезује са жељезничком несрећом у Рудинама код Каштела близу Сплита, у којој је у петак погинуло шест, а повређено 55 путника, при чему је почињена већа материјална штета.


Према ријечима портпарола дирекције полиције Крунослава Боровца, пет особа је ухапшено на подручју Загреба, а три на подручју Сплита.

Ако се утврди њихова одговорност би ће кривично пријављени и приведени у Жупанијски суд у Сплиту.

Боровец није потврдио тврдње појединих медија да су међу ухапшенима директор послова екологије и заштите у Хрватским железницама - Инфраструктури Иван Медак и Иван Томашковић, власник загребачког предузећа „Интрејд" која је Хрватским Жељезницама набавила хемијско средство које је, према садашњим резултатима истраге, највјероватнији, узрок несреће.

Осам особа ухапшено је на основу кривичне пријаве коју је Сплитско-далматинска полицијска управа јуче поднијела против непознатих лица због изазивања жељезничке несреће.

Ријеч је о кривичном делу „општеопасне радње узроковањем жељезничке несреће у којој је нагибни путнички воз на линији Загреб-Сплит излетио са шина, при чему је шест лица погинуло, више десетина повређено и причињена већа материјална штета", истиче се у пријави.

Узрок несреће је поливање пруге течношћу за спречавање пожара непосредно уочи наиласка воза који се клизао по шинама, а кочнице нису помагале.

Због клизавих шина замало се десила још једна несрећа када помоћни воз који је послат на мјесто несреће није могао да се заустави, па замало није ударио у спасиоце који су га, ипак, избјегли.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog