Nauka

Пуштен у рад највећи телескоп на свијету

МАДРИД - Највећи телескоп на свијету пуштен је у рад у Шпањи, на канарском острву Ла Палма. Он ће омогућити детаљно посматрање удаљених галаксија.


Постављен на планинском врху Роко де лос Мућаћос, "ловац на галаксије", најмодернији и највећи икада изграђен, коштао је око 104 милиона евра.

Средства су обезбиједили Канарска острва, Европска унија и Мексико, а церемонији свечаног отварања присуствовали су шпански краљ Хуан Карлос и краљица Софија, министарка науке Шпаније Кристина Гармендиа и предсједник владе Канарских острва Паулино Риверо.

Астрофизичари сматрају да ће им грандиозни телескоп, смјештен на око 2.400 метара надморске висине, омогућити да детаљнијим посматрањима удаљених галаксија прошире сазнања о црним рупама, о "Великом праску" из кога је, по научној теорији, настао свемир, као и о догађајима послије њега.

Очекује се да ће телескоп, тежак око 17 тона, помоћи и у откривању планета ван Сунчевог система, пише шпански лист "АБЦ".

Основно огледало телескопа има пречник од 10,4 метара, а свако од његових 36 мањих шестоугаоних огледала је пречника 1,9 метара.

Огледала, дебљине осам сантиметара, отпорна су на високе температуре и екстремне временске промjене, наводи шпански лист.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog