Republika Srpska

Ускоро редовни летови Бања Лука - Москва

МОСКВА, БАЊАЛУКА - Руска авиокомпанија "Московија ерлајнс" планира да отвори редовне авионске линије Москва-Сарајево и Москва-Бањалука, потврдио је амбасадор БиХ у Русији Жељко Јањетовић.


"Након што смо у априлу на нашу иницијативу са Русијом потписали Споразум о ваздушном транспорту, одмах се појавио интерес за летове за БиХ руских компанија", рекао је он.

Јањетовић је појаснио да је састанак са Михаилом Алесејевичем, директором "Московија ерлајнса", заказан за крај августа или почетак септембра, када ће договорити више детаља овог аранжмана, преносе сутрашње "Независне новине".

Директор Дирекције за цивилну ваздушну пловидбу РС Дамир Ћопић рекао је да су представници "Московија ерлајнс" већ били на бањалучком аеродрому и да су потврдили да аеродром својим техничким карактеристикама одговара за пријем авиона боинг 737, којим ће руска компанија летјети за Бањалуку ако до договора дође.

"Они су изразили велики интерес да отворе ту линију и сада је ствар само техничких договора", рекао је он. Ћопић је навео да Руси планирају летјети два пута седмично из Москве за Бањалуку.

Директор Аеродрома Бањалука Милан Драгић рекао је да су Руси били на аеродрому и да су изразили спремност да отпочну с летовима.

"Нама значи сваки нови лет и желимо да до тога дође, али крајње процјене о исплативости и ризике преузимају компаније и оне ће на крају донијети дефинитивну одлуку", рекао је он.

Драгић је истакао да су Русима дали податке о аеродрому и да су изнијели податак да је Москва једна од најинтересантнијих транзитних дестинација са бањалучког аеродрома.

И Јањетовић је мишљења да ће линија са БиХ бити оправдана јер у Русији ради око 5 000 држављана БиХ, који су им се и раније обраћали са питањима да ли постоје планови за отварање нове линије.

"То би имало позитивне ефекте и на туризам и на привлачење страних инвеститора у БиХ", рекао је он.

Помоћник министра саобраћаја и веза РС Маринко Биљановић рекао је да процедура за отварање нове линије није компликована и да се све може брзо ријешити.

"Московија ерлајнс" је основана 1995. године у Москви и лети на више домаћих и међународних дестинација. У региону лети за Црну Гору и, према Јањетовићевим ријечима, заузима једну трећину свих летова за ту земљу.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog