Društvo

Дудаковић не бјежи: Добио гаранције од САД

БЕОГРАД - Командант бившег 5. корпуса Армије БиХ Атиф Дудаковић добио je гаранцију америчких дипломата у БиХ да неће бити процесуиран за ратне злочине, због чега је одустао од бјекства и одлучио је да остане у Сарајеву, тврде београдски медији.


"Дудаковић се веома узнемирио послије објелодањивања снимка из Изачића и у први мах размишљао је о продаји имовине и одласку у неку од исламских земаља. Након што су га контактирали представници америчке дипломатије у БиХ и рекли му да нема ништа од његовог процесуирања за ратне злочине, одустао је од напуштања БиХ", каже се у новинским спекулацијама.

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић рекао је да је Дудаковић био једна од главних полуга војних операција на подручју бивше Југославије.

Галијашевић тврди да је те "операције водила и организовала америчка невладина безбједносна војна организација МПРИ, која има више генерала са три звјездице него Пентагон".

"Ова агенција је обучавала војнике Федерације БиХ и креирала акцију `Олуја` у Хрватској, као и многе акције за Дудаковића и његов 5. корпус, у којима су почињени стравични ратни злочини", наглашава Галијашевић.

Према његовим ријечима, процесуирање Дудаковића значило би отварање питања одговорности најјаче америчке невладине безбједносне агенције за рат на простору бивше Југославије, што САД неће никада да дозволе.

"Управо због тога директор Одјељења за истраживање ратних злочна у Тужилаштву БиХ и главни човјек у БиХ за истрагу ратних злочина је Американац Дејвид Швандимен. Он својим радом, односно нерадом блокира процесуирање ратних злочинаца који на било који начин могу повезати моћни МПРИ са ратним дешавањима у БиХ, осим обуке војника која је била њихова `званична` улога за вријеме рата у БиХ", истакао је Галијашевић.

Шеф Тима за истраживање ратних злочина МУП Републике Српске Симо Тушевљак рекао је да је овај тим до сада доставио Тужилаштву "10 килограма снимака" који показују да је Дудаковић наређивао убијање Срба, Хрвата и Бошњака.

"Очигледно неко у Тужилаштву БиХ свјесно баца у фиоку сву документацију коју добијају од МУП РС, јер је немогуће да неко нормалан игнорише очигледне доказе о злочинима Дудаковића", тврди Тушевљак.

На снимку који је су прошле седмице објавили електронски медији у РС, јасно се види када бивши командант Петог корпуса Армије БиХ Атиф Дудаковић лично наређује стријељање двојице заробљеника. Видео запис у трајању од минут и 42 секунде, од 9. јула 1994. године, снимљен је у селу Изачић, на крајњем сјеверозападу БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog