Svijet

У САД ухапшени терористи поријеклом са Косова и БиХ

ВАШИНГТОН - САД су ухапсиле седам лица из Сјеверне Каролине, који су оптужени да су планирали да изврше терористичке нападе у иностранству, укључујући Косово, Јордан и Појас Газе. Међу ухапшенима је натурализовани амерички држављанин Анес Субашић /33/ и косовски Албанац Хисен Шерифи /24/.


Америчко Тужилаштво је као вођу групе именовало Данијела Петрика Бојда, који је од 1989. до 1992. године обучаван у Авганистану и Пакистану а стечено искуство је искористио да успостави сопствену организацију за обуку бораца, прикупљање новца и спровођење напада у иностранству.

Оптужница, која јуче отпечаћена у граду Ралију у Сјеверној Каролини садржи седам тачака и терети Бојда и остале, укључујући његова два сина Закарија и Дила, да су одлазили у Појас Газе, Израел, Јордан, Пакистан и на Косово; ради планирања или спровођења напада.

"Оптужница указује на чињеницу да терористи и њихови симпатизери нису на неким далеким мјестима већ да се могу наћи и овдје, на територији САД", рекао је државни тужилац за источни дио Сјеверне Каролине Џорџ Холдинг.

У случају да буду проглашени кривим, сва седморица суочавају са казном доживотног затвора.

"Крајем јула 2008. године, Шарифи је отпутовао из Ралија у Сјеверној Каролини у Приштину како би учествовао у џихаду", наводи се у оптужници и додаје да се у Сјеверну Каролину вратио у априлу 2009. године како би прикупио добровољце и новац за муџахедине.

Осим Субашића, Шерифија, Бојда и његових синова оптужени су Мухамад Омар Али Хасан и Зијад Јаги. Сви оптужени су држављани САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog