Društvo

БиХ потписује Конвенцију о правима инвалида

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице БиХ, Сафет Халиловић, потписаће сутра у сједишту УН у Њујорку Конвенцију о правима особа са инвалидитетом и Опциони протокол, након чега ће овај документ бити упућен у процедуру ратификације у надлежним институцијама БиХ, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице БиХ.


Конвенција УН о правима лица са инвалидитетом је свеобухватан документ који садржи цивилна, политичка, економска, социјална и културна права.

БиХ је обавезна након потписивања и ратификације Конвенције и Протокола, да почне израду програма провођења ове конвенције, те изради и проводи акционе планове за побољшање квалитета живота лица са инвалидитетом.

Конвенција обавезује земље чланице да промијене законе и забране дискиминираторске обичаје и праксе, што између осталог укључује заштиту права дјеце са инвалидитетом, једнак приступ образовању, право на здравствену његу и рехабилитацију, укидање дискриминације на тржишту рада, права на адекватан животни стандард и социјалну заштиту, право на једнако учешће у јавном животу, право на учешће у спортским и културним активностима.

Према садашњем стању законодавства, БиХ је обавезна након потписивања и ратификације Конвенције и Протокола да измијени и допуни законе који се односе на запошљавање, социјалну и здравствену заштиту, образовање, учешће у јавном и културном животу и доступност свих јавних услуга и јавног саобраћаја особама са инвалидитетом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog