Društvo

БЛ-Топлана завршава раскопавање до 1. септембра

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци је у току прва фаза реконструкције магистралног вреловода "Борик - `Топлана` - хотел `Босна`", која ће бити завршена 1. септембра, рекао је технички директор "Топлане" Ново Вучета.


Он је навео да је ријеч о првом кораку у реконструкцији и модернизацији комплетне дистрибутивне мреже топлификационог система, истакавши да ће се након завршетка ових радова осјетити први ефекти.

Вучета је изјавио да је ријеч о вреловоду гдје су топловодне цијеви старе чак 35 година и подсјетио да је вијек топловодних цијеви у просјеку око 25 година и да се због проблема с вреловодима у сезони губи око двије хиљаде тона мазута.

Он је напоменуо да ће комплетан интегрални пројекат санације и модернизације дистрибутивне мреже, производних капацитета и топловодних станица трајати четири године након чега ће се моћи говорити о висококвалитетном гријању готово без губитака загријане воде.

"Већ завршетком прве фазе смањићемо губитке за једну четвртину", каже Вучета.

Он је истакао да ће наредне године бити саниран вреловод уз ријеку Врбас, а да ће трећа фаза бити од хотела "Босна" до Зеленог моста.

"Задња, завршна фаза, биће санација вреловода од `Топлане` до индустријске зоне. Сви радови одвијаће се само током љетног периода", појаснио је Вучета и додао да ће реконструкцијом магистралног вреловода бити повећан његов капацитет, што ће омогућити прикључак нових потрошача на вреловодну мрежу.

Говорећи о протеклој сезони гријања, Вучета је навео да је она била квалитетна и успјешна и да је од 14. окробра и до 21. априла потрошено око 23.500 тона мазута.

Вучета је рекао да је у току редован ремонт "Топлане" која ће сигурно спремно дочекати почетак сезоне гријања - 15. октобар.

Он је напоменуо да је наплативост 85 одсто и да је задовољавајућа, те да тренутна цијена гријања за стамбене потрошаче износи 1,35 КМ са ПДВ-ом по метру квадратном током цијеле године.

Према ријечима Вучете, о цијени гријања одлучује Скупштина града и за сада нема размишљања о њеном повећању.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog