Republika Srpska

Синдикална потрошачка корпа - једва пола плате

БАЊА ЛУКА - Већина грађана у Републици Српској у јуну је "покривала" синдикалну потрошачку корпу са 50 одсто потрепштина, с обзиром да је, према подацима Савеза синдиката РС, коштала 1.568,46 КМ, док је просјечна јунска плата износила 794 КМ.


Према прорачуну Стручне службе Савеза синдиката РС, која врши редовни мјесечни обрачун синдикалне потрошачке корпе, грађани РС троше око 75 одсто укупне просјечне нето плате за покривање трошкова прехране.

"Потрошачке цијене у прошлом мјесецу, које директно утичу на вриједност синдикалне потрошачке корпе, у односу на претходни мјесец, повећане су за 0,1 одсто. У јуну је највише поскупио превоз, и то за 3,2 одсто, а храна и безалкохолна пића појефтинила су за 1,3 одсто", наводи се у саопштењу Савеза синдиката РС.

У саопштењу се прецизира да у структури синдикалне потрошачке корпе највише учествују трошкови прехране на коју се у јуну издвајало 579,42 КМ или 36,94 одсто, затим на становање и комуналне услуге 430,70 КМ или 27,46 одсто.

За набавку одјеће и обуће, према подацима Савеза синдиката РС, прошлог мјесеца издвајало се просјечно 157,64 КМ или 10,05 одсто, за превоз 156,86 КМ или 10 одсто, док су грађани најмање новца трошили за образовање и културу и то 71,30 КМ или 4,55 одсто.

Највећа просјечна нето плата у РС у јуну ове године исплаћена у финансијском посредовању износила је 1.278 КМ и синдикалну потрошачку корпу могла је да "напуни" са 81,5 одсто потрепштина, додаје се у саопштењу.

Према подацима Савеза синдиката РС, најмање плате у јуну исплаћене су у угоститељству и то у износу од 514 КМ, у прерађивачкој индустрији 525 КМ, у грађевинарству 548 КМ и у трговини 551 КМ, па су радници у тим дјелатностима потрошачку корпу могли да напуне са 32,8 одсто до 35,1 одсто потрепштина.

"Из ових података јасно је да најниже плате у РС имају радници у привреди. Када се има у виду да је из привреде и највећи број од укупно 18.000 радника, који су у првих шест мјесеци ове године остали без посла, онда је јасно да посљедице рецесије највише трпи управо ова категорија грађана, као и њихове породице", наводи се у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog