Društvo

Хаврељук: Мањинама боље у РС, него у ФБиХ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Савеза за националне мањине Републике Српске (РС) Стево Хаврељук рекао је да је положај националних мањина у БиХ задовољавајући, али да је у Српској бољи него у Федерацији БиХ.


Говорећи на јавној дебати о теми "Мултиетничност у контексту Европске уније", Хаврељук је рекао да је ситуација у ФБиХ тежа углавном због компликованог унутрашњег уређења у овом ентитету.

"Веома је важно да националне мањине у будућој уставној реформи постану уставна категорија, јер Устав БиХ не предвиђа постојање националних мањина, него су подведени под термин `остали`, који сви тумаче онако како им одговара", рекао је он.

Хаврељук је навео да националне мањине учествују у власти само на локалном нивоу, иако их има и на оним вишим, на којима, како је додао, заступају само интересе политичких партија из којих долазе.

Он каже да би било добро да БиХ "копира" земље у окружењу у вези са односом према мањинама, оцијенивши да су оне ово питање квалитетно ријешиле.

Предсједник Савјета за националне мањине Хрватске Александар Толнауер рекао је да је ова земља, у складу са њеним приступом Европи, прихватила цијелу легислативу која се односи на заштиту мањина.

"То се првенствено односи на уставни закон о правима националних мањина", навео је Толнауер.

Говорећи о највећој, српској националној мањини у Хрватској, Толнауер је подсјетио да је она заступљена у Савјету за националне мањине са три представника, који су посланици у Сабору Хрватске.

Он је навео да је проблем свих националних мањина у тешкој привредној ситуацији, те питањима правне природе која нису ријешена.

Према његовим ријечима, питања правне природе понајвише се односе на Србе из Хрватске, који имају највише имовине.

Помоћник начелника за друштвене дјелатности Административног центра града Бања Лука, Никола Правуљац, рекао је да овај град чини довољно за националне мањине и подсјетио да је Бања Лука добила европску награду за сарадњу са националним мањинама, што је потврда граду за њен однос према представницима мањина.

"Оне су равноправне и тако третиране у свим областима у граду. Омогућено им је да испољавају своја национална осјећања и идентитет", додао је Правуљац.

Организатори јавне дебате су Центар за међународне односе Бања Лука и Фондација "Фридрих Еберт".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog