Svijet

Руски Црногорци: Протест због посјете патријарха московског Кијеву

КИЈЕВ - Скоро 5.000 људи марширало је данас улицама Кијева, у знак протеста због посјете патријарха московског и цијеле Русије, Кирила, позивајући на независност украјинске цркве.


Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "Независна црква за независну државу", "Москво склони шапе са украјинских светиња" и "Кириле одлази из Украјине".

Протести су организовани дан након што су украјински предсједник Виктор Јушченко и патријарх Кирил, размијенили неколико мишљења око будућности православне вјероисповести у овој бившој совјетској републици.

Јушченко је рекао да Украјинци желе да живе под "јединственом и независном" црквом на шта је Његова свјетост Кирил одговорио да "та црква већ постоји и, ако није тако, онда ни Украјина не постоји".

Свештеници и други вјерници придружили су се поворци која је кренула од цркве Светог Владимира до споменика истом свецу на брду изнад ријеке Дњепар и неки од њих су узвикивали "Слава кијевској патријаршији".

Тзв. Кијевска патријаршија отцијепила се деведесетих година од Московске патријаршије. Слично као у случају тзв. Црногорске православне цркве, и доста раније тзв. Македонске православне цркве; које су се одцијепиле од Српске православне цркве, што је био државни пројекат у настојању изградње новог националног идентитета.

Иначе, у Украјини преко 60 одсто становништва прича руским језиком, док је украјински језик који потенцира режим Виктора Јушченка, пројекат сличан ономе што се у Загребу, Сарајеву и Подгорици одвија на територији бивше СФРЈ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog