Društvo

Храм СПЦ у Дервенти: Треба још онолико новца, колико је до сада уграђено

ДЕРВЕНТА - У Дервенти се гради један од највећих православних храмова у Републици Српској посвећен Успењу Пресвете Богородице, који ће моћи да прими око три хиљаде вјерника.


Храм, који се гради у самом центру града на Тргу Православља, је у византијском стилу, а има и српског фолклора. Димензије су 36 пута 23 метра, има изражену централну куполу и звоник висине 49 метара.

Црква има изграђену и крипту што је ријеткост код православних богомоља.

Свештеник саборног храма у Дервенти протојереј Радојица Ћетковић истиче да градња храма споро напредује јер недостају средства за његову изградњу и наглашава да ће до Велике Госпојине, 28. августа, када дервентска црква слави крсну славу бити завршени звоник и централна купола.

"Недавно смо поставили крст на звонику и тренутно се на њему раде фасадерски радови. Када ти послови буду завршени слиједи постављање крста на централној куполи и уградња прозора на цркви", рекао је Ћетковић, наглашавајући да се ови послови обављају захваљујући прилозима вјерника и донацији појединих дервентских привредника.

Он истиче да је крст на звонику даривао Перо Ђурић, док је крст за централну куполу дар фирме "Гатарић" из Дервенте.

"Сви прозори који ће бити уграђени на храму прилог су фирме `Нивекс` из Дервенте", истакао је протојереј Ћетковић и нагласио да је набављен бакарни лим за кров храма, те да би до краја године црква могла бити покривена.

Градња православног храма у Дервенти започела је 1994. године и до сада је на његову изградњу уложено око два милиона КМ.

"Да би овај храм у потпуности био завршен неопходно је обезбиједити још толико средстава", каже свештеник Ћетковић.

Православна црква у Дервенти, која је била стара више од 150 година, порушена је у посљедњем рату, па се Света литургија тренутно служи у крипти храма у изградњи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog