Društvo

Изградња коридора 5Ц наставља у октобру

САРАЈЕВО - Изградња наредне дионице аутопута на коридору 5Ц од Какња до Биљешева требало би да почне крајем септембра или почетком октобра, речено је у Дирекцији за изградњу, управљање и одржавање аутопутева Федерације БиХ.


"Претквалификације за изградњу ове дионице аутопута, дуге 9,4 километара, завршене су, а пријавило се 11 компанија. Ријеч је о три компаније из Аустрије, двије из Хрватске, по једној из Словеније, Турске и Португалије, те конзорцијуму из БиХ и једном мјешовитом конзорцијуму из Хрватске и БиХ", рекао је директор Дирекције Елдар Трхуљ.

Иако наилазе на тешкоће, у Дирекцији за аутопутеве ФБиХ очекују да ће припремне послове обавити у предвиђеним роковима.

"За десетак дана Дирекција путева ФБиХ, која је радила главни пројекат за ову дионицу аутопута, требало би да достави предмјер радова, те би у скоро вријеме могле бити расписане квалифиакције за понуде", каже Трхуљ.

Према његовим ријечима, ускоро се очекује добијање сагласности надлежног кантоналног министарства за шуме, што је услов за добијање урбанистичке сагласности.

"Упоредо с овим обављамо експропријацију. Сав теренски посао је завршен. Издали смо око 300 рјешења, а очекујемо ускоро да ћемо издати и преосталих 200. У наредних седам дана почећемо и исплате", најављује Трхуљ и додаје да је рок за завршетак ове дионице аутопута 18 мјесеци.

Трхуљ је додао да су завршене претквалификације за изградњу тунела Вијенац, дужине 2,9 километара, те да је у току анализа петнаест приспјелих понуда.

Он је најавио да би изградња тунела, која је захтјевом инвеститора Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ резервисана за стране компаније, требала да почне у децембру.

Према Трхуљевим ријечима, завршена је и претквалификациона документација за трећу дионицу од тунела Вијенац до Зенице, дугу три километра.

"Надамо се да бисмо уговоре за радове на овој дионици могли имати крајем децембра или почетком јануара", каже Трхуљ.

Трхуљ наглашава да је већина услова које су главни инвеститори изградње ових дионица аутопута, ЕБРД и Европска инвестициона банка, поставили за повлачење новца, испуњени или су на путу да убрзо буду испуњени.

"Динамика послова подудара се с роковима који су утврђени и вјерујем да неће бити пробијања", истакао је Трхуљ.

Он је навео да су дугови извођачима радова на дионици Добриње - Какањ достигли 3,1 милион КМ, а да се завршетак радова очекује за око мјесец дана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog