Društvo

Терориста се није вратио у зенички затвор са "годишњег одмора"

ЗЕНИЦА - Један од најпознатијих терориста Карај Камел бин Али побјегао је из Казнено-поправног завода Зеница гдје је издржавао казну и за њим је расписана потјерница, потврдио је директор овог завода Нихад Спахић.


Он је рекао да је Бин Али требало да се врати у Завод 27. јула у 12:00 часова са "годишњег одмора", на који је имао право, јер је одслужио више од пола казне.

"Осуђен је на три године и 10 мјесеци затвора и имао је право на право на `годишњи одмор`. Имао је прихватљиво понашање, пошто је био радно ангажован и у редовној процедури добио је годишњи одмор који је користио као и сви други осуђеници који на то имају право", рекао је Спахић.

Бин Али је у КПЗ Зеница издржава казну од три године и десет мјесеци затвора због разбојништва, насиља у породици и пријетњи тужиоцу, који га је претходно, осудио на седам година затвора због убиства једног муџехеднина.

Карај Камел бин Али има држављанство БиХ које је добио, јер се током полсљедњег рата борио у одреду "Ел муџахид" у саставу тадашње Армије РБиХ.

Одговарајући на питање зашто је Бин Али пуштен на допуст ако је полиција упозоравала на опасност од бјекства, Спахић је рекао да није тачно да управа Завода није поступила у складу са упозорењем да се осуђеник, уколико га пусте, неће вратити у казнионицу и истакао да не посједује никакав документ да је Бин Али проглашен "опасним по националну безбједност".

"Дан када је требало да се Бин Али врати, добили смо факс око 9:00 часова гдје се наводи могућност да би могао злоупотирјебити погодности да се на врати на издржавање казне. Сачекали смо 12.00 часова и када се није вратио обавијестио сам Управу полиције Федерације БиХ, зеничку Полицијску станицу и Граничну полицију БиХ да евентуално не би прешао границу", истакао је Спахић.

Он је додао да се, према закону, недолазак са погодности третирао као бјекство тек након 24 часа.

"Није риједак случај да се осуђеници не врате са погодности. Неки се врате сами за дан два, а неке врати полиција", каже Спахић.

Члан Експертског тима за југоисточну Европу за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић изјавио је да је Бин Али, ако је остао у БиХ, то учинио из разлога да изврши одређене задатке за терористичку мрежу којој припада.

Он каже да је Карај Камел Тунижанин који је директоно био уплетен у покушај извођења терористичких напада на америчке војне базе у Белгији, Шведских и Италији, и који је 1997. године боравио у италијанског граду Болоња, јер је спремао атентат на папу Јована Павла Другог.

"Он је 2001. године осуђен на седам година због убиства једног Арапа пред Исламским центром у Зеници, чији идентитет никада са сигурношћу није утврђен. Истражни органи сумњичили су га за убиство хрватских повратника Луке и Пере Језерчић у село Нуле у околини Травника 1997. године, а био је уплетен и у терористички напада у Мостару, али се од његовог процесуирања одустало из непознатих разлога", тврди Галијашевић.

Он је додао да су изручење Бин Алија тражили Тунис и Италија, али да су власти БиХ одбиле да га изруче.

"То је особа која је иза себе искључиво остављала смрт", додао је Галијашевић.

Хрватска обавјештајна служба наводи да је Карај Камел бин Али рођен 19. новембра 1966. године у Тунису. Почетком рата у БиХ оженио се муслиманком из села Мехурићи-Орашац у општини Травник, а касније се населио у оближњем селу Гуча Гора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog