Društvo

У Томиславграду 147 вјетротурбина!

ТОМИСЛАВГРАД - Општина Томиславград потписала је два уговора о сарадњи са привредним друштвима - инвеститорима заинтересованим за изградњу вјетроелектрана на подручју ове општине.


Ријеч је о привредним друштвима "Вран-Дукић" из Томиславграда и "Камен-Дент" из Мостара.

Уговорима је регулисано да су инвеститори, осим накнада које произлазе из концесионих уговора, општини Томиславград обавезни плаћати и накнаду у висини од један одсто од мјесечних прихода остварених производњом и продајом електричне енергије, као и једнократну накнаду од 1.500 евра по сваком постављеном ступу, односно вјетротурбини, наведено је у информацији из општинске управе.

Предузеће "Вран-Дукић" планира да постави 35 вјетротурбина на локацији Градина, а предузеће "Камен-Дент" 112 вјетротурбина на локацији Паклине - Љубуша.

Потписници уговора су се обавезали да ће током изградње и кориштења вјетроелектрана водити рачуна о очувању природе и човјекове околине.

Ово су први уговори ове врсте који су потписани у ФБиХ, док власти РС очигледно ни не размишљају о енергетској самосталности и одрживим изворима енергије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog