Svijet

Лидер Ујгура: 10.000 сународника "нестало" након немира у Кини

ТОКИО - Лидер Ујгура у егзилу Ребија Кадир изјавила је данас да је близу 10.000 лица "нестало" током немира на сјеверозападу Кине и изразила је разочарење одговором САД на насиље у којем је страдало више од 190 лица.


Кадирова /62/, која је лидер "Свјетског конгреса Ујгура" са сједиштем у САД, рекла је током посјете Јапану да кинеска влада покушава да уништи ујгурски народ.

Она је, позивајући се на локалне изворе рекла да је током гушења немира 5. јула у региону Синђијанг "у једној ноћи у граду Урумћију нестало близу 10 000 људи".

"Гдје су ти људи отишли? Ако и јесу, онда гдје?", упитала је Кадирова додајући да је кинеска полиција из митраљеза ноћу и након искључења електричне енергије насумице пуцала на Ујгуре и да је сљедећег јутра било велики број несталих.

Пекинг оптужује Кадирову да је криминалац и сепаратиста, која је подстицала насиље у којем је страдало 197 лица, углавном Хан Кинеза, које су убили Ујгури и које је покренуло војнополицијску акцију.

Кадирова је истакла да она није била умијешана у инциденте и да, уколико то Кина тврди, тражи да Пекинг предочи доказе, које ће она уважити ако то претходно учини међународна заједница.

Према њеним ријечима, "одговорност лежи на властима које су мирне демонстрације претвориле у насилне немире".

Кинеско Министарство иностраних послова изразило је "снажно незадовољство" одлуком Јапана да дозволи улазак Кадирове, која је провела шест година у кинеском затвору прије него што је 2005. године ослобођена након притиска САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog