Svijet

Нигерија: Оклопни транспортери на улицама Мајдигурија

МАЈДИГУРИ - Припадници нигеријске војске у оклопним транспортерима патролирају улицама града Мајдигурија у потрази за преосталим припадницима исламистичке секте одговорне за сукобе у којима је страдало више од 150 лица.


Безбједносне снаге јуче су опколиле и минобацачким гранатама гађале комплекс за који се вјерује да је уточиште лидера радикалне групе "Боко Харам" Мухамеда Јусуфа. У нападу је оштећено неколико објеката и мања џамија, али није пронађен тражени исламиста.

Јусуфове присталице наоружане мачетама, ножевима, ловачким пушкама и бензинским бомбама напале су цркве, полицијске станице, затворе и владине зграде у сјеверним дијеловима Нигерије гдје већинско становништво чине муслимани.

Насиље је избило када су током викенда у држави Баучи ухапшени припадници секте "Боко Харам", која се залаже за увођење шеријатских закона широм Нигерије.

Немири су се проширили и на градове Кано, Јобе и Борно.

Нигеријски предсједник Умару Јар Адуа наредио је безбједносним снагама да учине све што је могуће како би умирили насиље, док се јуче састао са шефовима безбједносних служби и гувернерима угрожених држава поручујући да ће бити предузета опоерација за коначно протјеровање милитаната.

Полиција у граду Мајдигури саопштила је да је током немира страдало 90 учесника у насиљу, осам полицајаца, три затворска чувара и два војника. Више од 50 лица страдало је током викенда у насиљу у Баучију а неколико је изгубило живот у Каноу и Јобеу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog