Kultura

Босанци у еуфорији због наступа Ленија Кревица

Вијест са овим насловом, из пера Ирене Кнежевић, потписане као новинар Асошијетед преса, објављена је и на страници интернет магната Јаху. Занимљиво је за прочитати, поготово онима који су убијеђени да улагања овог типа аутоматски значе и "поправљање слике о РС у свијету", те запостављају домаће културолошке темеље.

Вијест је илустрована фотографијом "Амерички музичар Лени Кревиц, наступа на Ле Вијеј Шару фестивалу, Шарик западна Француска, 17. јули 2009. године. Изврнута је из пуког осјећаја чуђења, према нивоу пропагандичности и заштите државне политике, какав у односу на медије у РС, испољавају гласила са Запада.


БАЊА ЛУКА, Босна и Херцеговина - Концерт Ленија Кревица у Босни, земљи (nation) која се још бори са посљедицама разорног етничког рата, понудио је ријетки бљесак интернационалног гламура.

Рок звијезда захвалила се у четвртак својој публици из некадашње републике бивше Југославије, што је издвојила 21 долар за јефтина мјеста. Приличну суму у земљи притиснутој незапосленошћу, гдје је просјечна плата око 570 долара мјесечно.

"Волим вас и поштујем због тога", рекао је он пред око 6.000 обожавалаца, који су дошли на његов двосатни шоу у Бањој Луци, граду босанских Срба. Извео је хитове као Американ вумен и Мама сед, као и Били Џин од Мајкла Џексона, како би одао почаст преминулој суперзвијезди.

Посјета је била изванредна за један догађај који није политичко окупљање или социјални протест. Економија ове земље се никада није опоравила од рата (1992-1995.), који је оставио на хиљаде мртвих у кампањи "етничког чишћења" коју су провели босански Срби.

Лидери се већ годинама кошкају око етничких разлика, кочећи могућност придруживању Европској унији, те остављајући грађанима осјећај изолованости и немогућности да се слободно путује у остатак Европе.

У посљедње двије деценије, Босна је крајње ријетко била у прилици да угости такве звијезде као што су У2 или Џамирокваи, при чему су обе групе гостовале у Сарајеву.

Кревицова посјета спонзорисана од стране регионалне владе, те каснији бесплатни наступ британског рок бенда Кошин, који је привукао 10.000 људи; понудио је несвакидашњу прилику за искуство, које је свакодневно у остатку Европе.

Ово је најбоља ноћ мог живота, рекла је Драгана Кунић, двадесетосомогодишња службеница у банци. "Отишла сам на Ленијев концерт и сада слушам Кошин уживо. Шта човјек више да тражи?"

(текст је пренесен у цјелости)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog